Sommige mede-eigenaars vinden dat de syndicus van hun gebouw een te hoog tarief hanteert. Anderen menen dat hun syndicus nogal snel aanvullendekosten en erelonen aanrekent voor specifieke tussenkomsten en vragen zich af of hij dit zomaar mag doen. Aan onze diensten (Verenigde Eigenaars) wordt nogal eens de vraag gesteld hoeveel een ‘normaal’ basistarief per appartement bedraagt.
Basishonorarium
Het basishonorarium verloont de courante prestaties. Dit zijn de diensten die de syndicus krachtens de wet aan de VME moet verlenen (art. 577-8 §4 Burgerlijk Wetboek) Meestal wordt het ereloon van de syndicus forfaitair bepaald op basis van een vast bedrag per maand.
Aanvullende prestaties
Enkele bijzonderheden
Kosten van informatie bij eigendomsoverdracht
De optredende notaris, de vastgoedmakelaar of de over-drager moet aan de syndicus diverse inlichtingen vragen in geval van eigendomsoverdracht. De kosten hiervan zijn ten laste van de overdragende mede-eigenaar.
Invordering achterstallen
In heel wat reglementen van mede-eigendom is bepaald hoe de syndicus moet handelen bij het niet of laattijdig betalen van de bijdragen in de gemeenschappelijke lasten (herinnering, ingebrekestelling, dossier overmaken aan raadsman). Voor de administratieve opvolging van een wanbetaling, kan in een vergoeding (meestal forfaitair) worden voorzien.
Overdracht mandaat
Voor de overdracht van een dossier aan een nieuwe syn-dicus mag de overdragende syndicus in principe geen vergoeding vragen.
Vraagt de AV aan de vertrekkende syndicus echter bijko-mende prestaties om het dossier klaar te maken voor overdracht, dan mag de syndicus deze prestaties aanreke-nen aan een overeen te komen uurtarief.
Kostenvergoedingen
In principe heeft de syndicus recht op de terugbetaling van kosten die gemaakt zijn voor de VME. Ook daarvan maakt het syndicuscontract best uitdrukkelijk melding, zo niet dient te worden aangenomen dat deze begrepen zijn in het forfait. Denken we aan portkosten, kosten voor fotokopieën die mede-eigenaars vragen, huur zaal voor de AV. Voor onbezoldigde syndici (in de praktijk mede-eigenaars) is het logisch dat zij alle kosten die zij maken in het belang van de mede-eigendom terugbetaald krijgen. Zij kunnen hun ‘kantoorkosten’ (telefoon, briefpapier, enveloppen, fotokopieën, postzegels, enz…) best forfaitair ramen en periodiek (bijvoorbeeld driemaandelijks) laten terugbetalen.
Schriftelijke overeenkomst
Reeds in het verleden was het van groot belang dat de – verplicht schriftelijke – overeenkomst met de syndicus duidelijk bepaalt wat in het basishonorarium inbegrepen is, voor welke prestatie een bijkomend honorarium gevraagd wordt en hoeveel dat dan bedraagt. De wet van 18 juni 2018 voorziet dat de syndicusovereen-komst een lijst moet bevatten van enerzijds forfaitaire prestaties en anderzijds aanvullende prestaties, alsook de daaraan gekoppelde vergoeding.
Het is van belang dat deze lijsten zo volledig mogelijk zijn. Een niet ver-melde prestatie kan geen aanleiding geven tot een vergoeding, tenzij de AV bij volstrekte meerderheid anders beslist (artikel 577-8, §1, tweede lid van het Burgerlijk Wetboek). Met deze bepaling wil de wetgever vermijden dat mede-eigenaars met onverwachte kosten worden gecon-fronteerd. De ‘nieuwe’ regels zijn enkel van toe-passing op syndicusovereenkomsten die vanaf 1 januari 2019 worden geslo-ten of verlengd.
“De syndicusovereenkomst moet
een lijst bevatten van forfaitaire prestaties
én aanvullende prestaties, met de daaraan
gekoppelde vergoeding.”
(Eigenaarsmagazine – november 2020)
BTW op vergoeding of niet?
De syndici-natuurlijke personen, zijn als orgaan van de VME, niet BTW-plichtig voor de taken die hen zijn toevertrouwd door de wet (artikel 557-8,§4 van het Burgerlijk Wetboek). Syndici- rechtspersonen kunnen kie-zen of ze al dan niet BTW-plichtig zijn. De keuze kan best worden gemaakt volgens de aard van de te beheren mede-eigendom. Indien het gaat om een gebouw samengesteld uit kavels bestemd tot een gebruik dat niet aan de BTW onderworpen is (bijvoorbeeld private woongelegenheden), dan is het voor-deliger dat de syndicus niet BTW-plichtig is. Wanneer het daarentegen gaat om een gebouw samengesteld uit kavels die voornamelijk gebruikt worden door BTW-plichtigen (bijvoor-beeld handelszaken, kantoren, …), dan lijkt de keuze voor een BTW-plichtige syndicus meer aangewezen.
Wanneer een syndicus, natuurlijk of rechtspersoon, daarentegen optreedt ter uitvoering van een conventionele opdracht, m.a.w. buiten het kader van zijn opdracht als orgaan van de VME, is de vergoeding met betrekking tot deze handelingen aan BTW onder-worpen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de syndicus een opdracht van huurbemiddeling uitvoert voor rekening van een individuele mede-eigenaar.
Bron: Eigenaarsmagazine – november 2020 – Verenigde Eigenaars